Brandweerman Sam weken in Veiligheidsmuseum PIT 

geplaatst in: Familie, Uitjes en Evenementen | 0

Afgelopen zondag zijn we met Marcel naar Veiligheidsmuseum PIT geweest in Almere. Dit museum stond al op ons lijstje. Marcel vond het Marechaussee Museum en het Brandweer Museum tenslotte ook al erg leuk vorig jaar. Afgelopen weekend begonnen de Brandweerman Sam weken bij PIT, omdat de film UFO Alarm deze week in première gaat. Marcel is dol op Sam, dus dat was een leuke aanleiding om er eens heen te gaan met z’n drietjes.

Wat is PIT?

Op de website van PIT staat de volgende omschrijving van het museum:

PIT is het nationaal veiligheidsmuseum van Nederland. Ontdek de geschiedenis van de politie, brandweer en ambulance en wat hulpdiensten doen om de samenleving zo veilig mogelijk te maken. Aan de hand van een historische collectie en interactieve games beleven bezoekers de wereld van veiligheid.

We hadden van tevoren eigenlijk geen idee wat we van het museum konden verwachten en hoe groot het zou zijn. Wel leek het erop dat er grote voertuigen zouden zijn en alleen dat vindt Marcel al geweldig. Toen we binnen kwamen, zagen we de grote brandweerwagens en andere voertuigen al staan. We kochten kaartjes en kregen voor Marcel een (Paw Patrol) speurtocht mee om een soort van vorm te geven aan het bezoek. Hij was daar eigenlijk nog een beetje klein voor, dus ik besloot hem gewoon maar zijn eigen gang te laten gaan. Als eerste konden we ons verkleden. Er lagen oude uniformen, petten en helmen klaar voor kinderen en volwassenen. Zo wordt het meteen al wat echter.

Die ochtend was er een voorpremière vertoond van Brandweerman Sam: UFO Alarm en daarom stond er ook een échte Brandweerman Sam die je een handje kon geven en waarmee de kinderen op de foto konden. Marcel vond deze Sam een beetje te groot en indrukwekkend en hoewel hij bleef kijken, vond hij het toch te eng om echt met hem op de foto te gaan. Volgende keer beter?

Eenmaal voorbij Sam liepen we echt het museum in. We lieten Marcel het tempo bepalen en de weg wijzen. Hij heeft een grappige manier van dingen bekijken, er omheen lopen, zich af laten leiden, doorlopen en weer een stukje terug. Op zijn manier ziet hij alles wat er te zien is, maar niet in de meest logische volgorde. Marcel kan nog niet lezen en voor de filmpjes, interactieve spelletjes en de skelters op het verkeersplein was hij nog net iets te klein. Dat betekent dat het museum leuker is voor iets oudere kinderen. Marcel heeft zich evengoed enorm vermaakt, want toen ik hem vroeg of het leuk was, grijnsde hij van oor tot oor.

Zoals ik al schreef, kregen wij bij binnenkomst een Paw Patrol speurtocht voor Marcel. Voor oudere kinderen zijn er moeilijkere opdrachten. Bij vertrek kregen alle kinderen nog een kleinigheidje voor het mee doen aan de speurtocht. Dat vond ik erg leuk.

We hebben een leuke ochtend gehad bij Veiligheidsmuseum PIT, maar met een klein kind ben je er zo doorheen. Het museum is niet zo heel groot. Waarschijnlijk doe je er met een ouder kind wat langer over om de route door te lopen, omdat je dan wat langer stil staat bij de vragen, filmpjes, informatieborden en spellen. Toch hadden wij er (in verhouding tot de entreeprijs) iets meer van verwacht en dat vond ik jammer.

De Brandweerman Sam weken duren nog tot 20 augustus 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.