Black Swan

geplaatst in: Film, TV & Theater | 3

Ballet, thrillers & horrorfilms en naar de bioscoop gaan; over het algemeen zijn dat niet mijn favoriete dingen. Toch ben ik gisteren naar “Black Swan” geweest in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht, een psychologische thriller over een balletgezelschap in New York.  Ik had verschillende verhalen gehoord over de film en was nieuwsgierig geworden naar wat ik er zelf van zou vinden.

Ik zat af en toe met mijn ogen half dicht te kijken bij de ‘enge’ stukken, want dat ging er best heftig aan toe. Toch vond ik het een prachtige film. Goed acteerwerk en het verhaal was in mijn ogen goed neergezet. Soms was het even moeilijk te volgen, zodat je niet meer goed wist wat er nu écht gebeurde en wat zich in Nina’s hoofd afspeelde, maar ik houd wel van films waar je een beetje over na moest denken. Toen het afgelopen was, was ik er even stil van. Ik moest er even over nadenken. Maar het einde was naar mijn idee prachtig.

De film heeft 5 Oscarnominaties. Ik ben heel benieuwd of ze iets gaan winnen, want ik zou het absoluut terecht vinden als het zo was!

Over de film
“Het leven van Nina, een ballerina in een balletgezelschap in New York City, staat volledig in het teken van de dans. Ze woont samen met haar moeder Erica, die ooit ballerina was. Ze steunt de professionele ambities van haar dochter op zeer fanatieke wijze. Wanneer de artistiek directeur Thomas Leroy besluit de prima ballerina Beth Macintyre te vervangen voor de eerste productie van hun nieuwe seizoen, ‘Het zwanenmeer’, is Nina zijn eerste keuze. Maar Nina heeft een rivale, de nieuwe danseres Lily, die ook indruk maakt op Leroy.
‘Het Zwanenmeer’ heeft een danseres nodig die zowel de witte zwaan met onschuld en elegantie kan spelen als de zwarte zwaan, die staat voor bedrog en sensualiteit. De rol van witte zwaan is Nina op het lijf geschreven, maar Lily is de belichaming van de zwarte zwaan.
Terwijl de twee jonge danseressen hun rivaliteit laten uitgroeien tot een vreemde vriendschap, begint Nina haar duistere kant steeds meer te omarmen en tot de zwarte zwaan te transformeren, met een obsessie die haar ondergang zou kunnen betekenen.” (bron: filmladder)

3 reacties

  1. Mich

    Black Swan staat al een tijdje in mijn wishlist om te kijken. Hoor er zulke goede reacties over, en zo’n film als dit moet je eigenlijk in de bios kijken. Mij ontbreekt het meestal alleen aan tijd, waardoor ik hem waarschijnlijk op dvd ga zien. 🙂

  2. Roxanne

    Ik zou toch tijd maken voor de bios Mich! Hij is zooo spannend! 🙂 Heel indrukwekkend zeg maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.