6 ideeën voor de woensdagmiddag

geplaatst in: Mama, Marcel | 0

Sinds Marcel naar groep 1 gaat, gaat hij eindelijk 5 dagen per week naar school. Dat betekent dat ik meer vrijheid heb en dat de middagen een stuk korter zijn. Behalve de woensdag en de vrijdag, want op die dagen is Marcel om 13 uur al klaar. Op de vrijdag hebben we nog wel eens plannen, maar de woensdagmiddag ligt meestal helemaal open om te doen wat we willen. Dat kan natuurlijk ontzettend leuk zijn, maar een vierjarige kan zichzelf nog niet de hele middag vermaken. Als het mooi weer is, dan kunnen we van alles en nog wat verzinnen wat we (low budget) kunnen doen, maar als het regent dan wordt het een ander verhaal.

Daarom ben ik op zoek naar leuke ideetjes voor de woensdagmiddag. Er zijn vast een heleboel dingen die we samen kunnen doen en misschien ook wel dingen die Marcel alleen kan doen. Ik wil in ieder geval dat hij meer doet dan alleen een beetje TV kijken of spelletjes spelen op de Xbox, want daar is de woensdagmiddag toch net even te lang voor. Al denkt hij daar zelf wellicht anders over. Ik heb een aantal ideeën op een rijtje gezet, maar als je zelf nog leuke aanvullingen hebt, mag je die zeker posten in de comments.

1. Samen iets bakken

In december bakten Marcel en ik samen koekjes, maar er zijn nog veel meer leuke dingen om samen te maken. Vorige week stonden Marcel en ik samen in de keuken om worstenbroodjes te maken met bladerdeeg en knakworstjes. Dit idee had ik afgekeken van Marieke. Het was leuk en makkelijk, Marcel kon het bijna helemaal zelf doen en we konden ondertussen nog oefenen met de vormen vierkant en driehoek. Dat sloot precies aan bij het thema waar ze die week op school mee bezig waren. En toen de broodjes uit de oven kwamen, konden we er lekker van smullen.

2. Picknicken op een kleedje in de kamer

Dit kun je natuurlijk zo uitgebreid doen als je zelf wilt. Je kunt een picknick maken met dingen die je al in huis hebt, of eerst samen boodschappen doen en allerlei lekkere hapjes maken voor de picknick. Het is hoe dan ook weer eens wat anders dan aan tafel lunchen.

3. Tenten / hutten bouwen

We hebben al een ‘echte’ mini circus tent en een kubus van Ikea waar je in kunt kruipen, maar je kunt ook zelf een tent of hut bouwen in de woonkamer met behulp van lakens, dekens en meubels. Wat voor spannende dingen zich in de hut afspelen, kun je daarna samen verzinnen.

3. Verkleden en gekke foto’s maken

Houden jullie kinderen van verkleden? Marcel vond het met carnaval wel erg leuk vorig jaar en hij was er ook al weken mee bezig. Zijn stoere race outfit hangt nog in de kast. Verder hebben we eigenlijk geen verkleedkleren in huis, maar je kunt natuurlijk allerlei accessoires gebruiken om een gekke of stoere outfit te maken en wie weet ben je zelf wel handig met de naaimachine. Ik ben dat zelf niet, maar wie weet is het wel eens leuk om meer outfits te verzamelen. Na het verkleden kun je nog een catwalk maken en gekke foto’s maken samen.

4. Knutselen of iets anders creatiefs doen

Ik ben geen enorme ster in dingen als knutselen en tekenen, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd om het leuk te hebben. We hebben waterverf, klei en stiften, maar ook allerlei soorten gekleurd papier, stempels, stickers en noem het maar op. Met behulp van Pinterest kun je weer nieuwe ideeën op doen. Het nadeel hiervan is dat Marcel het best leuk vindt, maar soms lukt het hem maar kort om zich erop te concentreren, dus ik verwacht niet dat dat een middagvullend programma zal zijn.

5. In de plassen stampen

Ook al is het buiten koud en nat, dat wil niet altijd zeggen dat het werkt om de jongens binnen te houden. Ik heb er dus over nagedacht om zelf ook maar eens een paar regenlaarzen aan te schaffen. Dan kunnen we op een regenachtige dag met onze laarzen door de plassen gaan stampen. Als je van tevoren handdoeken en schone kleren klaar legt, is iedereen zo weer droog daarna. Dan zijn ze in elk geval even hun energie kwijt en ze hebben een frisse neus gehaald. En die twee van mij vinden het zo af en toe best leuk als ze even lekker vies mogen worden van mama.

6. Een thuisbioscoop maken

Er is natuurlijk niets mis met schermtijd en je kunt het ook extra leuk maken. Zo vindt Marcel het erg leuk om samen een film te kijken met popcorn en iets lekkers te drinken. Dan is het volgens hem net alsof je naar de bioscoop gaat (al is hij daar nog nooit geweest.) Het is dus zeker wel een idee om een keer een nieuwe film te kijken en dit echt samen te doen.

 

Hoe vullen jullie vrije middagen of dagen in als het koud is of regent? 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.