Young Adult Tag

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 4

Op de blog van Liz kwam ik deze week de Young Adult tag tegen. Ik ben geen echte boekblogger, maar ik ben wel dol op young adult boeken en neem deze tag dus graag van haar over. Bij deze mijn antwoorden op de vragen.

1. Wat is je favoriete personage uit een young adult boek?

Rose Hathaway
Bron

Er zijn veel toffe personages, maar de twee die het eerst bij me opkomen zijn Rose Hathaway (Vampire Academy) en Katniss Everdeen (The Hungergames).

2. Welk young adult boek is naar jouw mening het beste verfilmd?

Meestal ben ik geen fan van boekverfilmingen. Je hoort me altijd klagen over de details die anders zijn en de keuzes die gemaakt worden door de makers van de film. Toch zijn er ook boeken die wel redelijk tot goed verfilmd zijn. Ik heb bijvoorbeeld genoten van de vier films van The Hungergames, maar ook The Fault in Our Stars vond ik ontzettend goed verfilmd.

3. Hoeveel delen zou jouw ideale young adult-serie tellen?

Ik zeg zes delen. Mijn favoriete YA series bestaan eigenlijk allemaal uit zes delen of staan op zichzelf.

4. Wat is je favoriete young adult boek van Nederlandse bodem?

Ik geef toe dat ik niet veel Nederlandse YA boeken gelezen heb. Er staan er nog wel een paar mijn wishlist. Ik vond de Superhelden.nl serie van Marcel van Driel erg goed, al is dat misschien voor net iets jonger publiek dan andere YA boeken.

5. Welk young adult boek wordt naar jouw mening onder gewaardeerd?

Op Amazon staan veel self-published boeken en ik heb vorig jaar een aantal YA-novels gelezen op mijn Kindle die ik heel erg tof vond. Voorbeelden hiervan zijn “The Before Now and After Then” van Peter Monn en “Love like crazy” van Megan Squires. Deze boeken zijn waarschijnlijk niet vertaald, maar voor mensen die graag in het Engels lezen zijn het wel aanraders. Ze werden mij aangeraden door Amazon omdat ik Lobsters en I’ll give you the sun had gelezen en ik denk dat je deze boeken qua sfeer wel met elkaar kunt vergelijken.

Wat ik wil zeggen is dat het ontzettend leuk is om de populaire boeken te lezen, maar dat je zeker niet bang moet zijn om eens een boek te pakken van een schrijver die je niet kent. Soms is het echt een positieve verrassing!

6. In welke fictieve wereld (uit een young adult boek) zou jij wel een dagje willen doorbrengen?

Hogwarts lijkt me wel iets. Ik ben de hele Harry Potter serie aan het herlezen en dat kasteel klinkt toch wel heel erg gaaf. Daar zou ik best een dagje mee willen lopen. Die lessen lijken me ook een stuk boeiender dan de lessen die ik zelf vroeger volgde op school.

harrypotterwizworldwideBron

7. Welk young adult personage heb je het meeste hekel aan?

Ik moet eigenlijk meteen denken aan Zoey Redbird van House of Night. Wat een raar meisje was dat. Ja, in het allerlaatste deel van de serie kreeg ze eindelijk ballen, maar daarvoor had ik echt het idee dat ze geen idee had wat ze aan het doen was. Ze durfde niet te schelden, had allemaal vriendjes tegelijk omdat ze niet kon kiezen en eigenlijk waren haar vrienden altijd degenen die de problemen oplosten. Ik vond haar BFF Stevie Rae vele malen stoerder.

8. Waar koop je meestal je young adult boeken?

Ik koop mijn boeken het liefst online. Ik kom niet zo heel vaak in de stad met Marcel, dus dat is puur omdat het makkelijker is. Ook lees ik het liefst in het Engels en de boeken die ik wil hebben zijn niet altijd (in het Engels) te koop in de boekwinkel. Mijn favoriete boekensites zijn bol.com, The Book Depository en Amazon (voor mijn Kindle).

9. Welk onderwerp zie je het liefste terug in young adult boeken?

De liefde. Omdat de personages nog zo jong zijn, is de liefde vaak nog heel puur. Je eerste lief vergeet je nooit. De eerste keer voelt het nog alsof het nooit kapot kan. Dat komt daarna nooit meer helemaal terug. Als het die eerste keer uit gaat, dan raakt het ook veel harder. Dan breekt er echt iets. Tenminste, dat is mijn ervaring. Daarom vind ik het heel mooi om over te lezen. Of dat nu onderdeel is van een contemporary young adult of een fantasy verhaal maakt me eigenlijk niet veel uit, want ik lees sowieso bijna alle genres wel.

10. Van welk young adult boek moeten ze volgens jou echt een film maken?

Dat is een moeilijke vraag. Ik vind al die films niet echt noodzakelijk. Ik lees toch liever de boeken en de films kijk ik vaak niet eens. Voor mij maakt dat dus niet echt uit. Misschien zou het leuk zijn om iets te doen met ‘Wolves of Mercy Falls’ van Maggie Stiefvater, want ik ben dan wel benieuwd hoe die wolven eruit gaan zien. (Beter dan die uit Twilight, hoop ik.)

4 reacties

 1. Ukkie

  Ken je de Stravaganza serie van Mary Hoffman? Echt een aanrader.
  Verder natuurlijk de divergentserie (boeken zijn beter dan de films).
  Voor de vakantie heb ik de test-trilogie van Joelle Charbonneau klaar liggen.

  Voor een iets ouder publiek (denk Young adults meets 50 shades) is de Middernachtserie (inmiddels 9 delen in het nederlands vertaald) ook iets om naar te kijken.

 2. Jolet

  The Hungergames en The Fault in Our Stars zijn inderdaad de beste boekverfilmingen ooit! Wat een geweldige films waren dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.