Vakantiebieb: Het geheim van mijn man

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 2

Iedere zomer download ik de app van de vakantiebieb om te kijken of er leuke boeken voor mij bij zitten. Dit is eigenlijk elk jaar wel het geval. Deze zomer trok ‘Het geheim van mijn man’ meteen de aandacht. Ik heb dit boek vorig jaar cadeau gedaan aan mijn moeder, omdat ik het spannend vond klinken, maar ik had het boek zelf nog niet gelezen.

Waar het boek over gaat

“Mijn lieve Cecilia, als je dit leest, ben ik er niet meer…

Stel je voor dat je man een brief aan je heeft geschreven, om te openen na zijn dood. Stel je voor dat die brief zijn diepste, meest donkere geheim bevat. En stel je dan eens voor dat je deze brief toevallig vindt terwijl je man nog springlevend is.” 

In dit boek kijk je mee in het leven van  drie vrouwen: Cecilia, Rachel en Tess. Cecilia is een moeder van drie meiden, ze is actief op de school van haar dochters en ze verkoopt tupperware. Ze heeft haar leven helemaal op orde, tot ze een brief vindt van haar man die ze pas open mag maken na zijn dood. Ze wil de brief niet lezen, maar lukt het haar om hem dicht te laten?

Rachel is oma van Jacob en moeder van twee kinderen. Haar dochter Janie is op 17-jarige leeftijd vermoord en ze hebben de dader nooit kunnen vinden. Dit is van grote invloed op haar leven. Als haar zoon vertelt dat hij plannen heeft om samen met zijn vrouw en haar kleinzoon Jacob naar New York te vertrekken, stort haar wereld in. Ze zou dan helemaal alleen achterblijven.

Tess komt erachter dat haar nicht en beste vriendin verliefd is geworden op haar man en dat zij met elkaar verder willen. Ze pakt halsoverkop haar spullen en vertrekt met haar zoon richting haar moeder in een andere stad. Hier loopt ze een ex-vriendje tegen het lijf.

De levens van deze drie vrouwen kruisen zich al snel in het verhaal. Ze blijken meer met elkaar verbonden te zijn dan ze weten.

Mijn mening over het boek

Het boek wordt vanuit drie perspectieven verteld. Ik had tijdens de eerste hoofdstukken wat moeite om de personages uit elkaar te halen, maar toen ik doorlas, werd het steeds duidelijker om wie het ging. Eigenlijk zijn de drie vrouwen ook erg verschillend. De paden van de drie dames kruisen al snel, maar hoe zij nog meer verbonden zijn, wordt verderop in het boek pas duidelijk.

Het boek is een fijne mix van een roman waarin wel een mysterie opgelost moet worden. Het is namelijk niet duidelijk wie de dochter van Rachel om het leven gebracht heeft, maar na al die jaren is zij nog altijd vastberaden om de moordenaar te vinden en aan te geven bij de politie. Ze denkt ook te weten wie het gedaan heeft en ze probeert daar nog altijd bewijs voor te vinden.

De personages in het boek ontwikkelen zich aldoor en je leert ze steeds beter kennen. Ook karma komt om de hoek kijken. Wanneer je geheimen met je mee draagt, kan het wel eens zijn dat je hier alsnog een prijs voor betaalt. Er gebeuren dus wel wat heftige dingen.

Wat ik zelf erg gaaf vond, is dat Liane soms kleine stukjes schrijft over hoe het leven had kunnen zijn voor de personages wanneer zij een andere keus hadden gemaakt. Ik vind het leuk om te weten hoe zij dit voor zich ziet. Normaal vul je dit misschien zelf in als lezer, of je denkt er misschien niet over na, maar nu wordt het beschreven en ik vond dat wel origineel en verfrissend.

Het boek kwam wat mij betreft iets te traag op gang, maar de achtergrondinformatie blijkt verderop in het boek wel van belang. Toen ik eenmaal in het verhaal zat, wilde ik doorlezen tot het einde. Ik vond het een mooie en spannende ontknoping met een flinke hoeveelheid drama. Precies wat ik had gehoopt van dit verhaal. Ik ben nu eenmaal geen fan van zoetsappige eindes waarbij alles goed komt voor iedereen.

Titel: Het geheim van mijn man
Auteur: Liane Moriarty
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 9789400508057
Genre: Fictie, Mysterie
Aantal pagina’s: 400 bladzijden
Waardering: ★★★★★

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.