Stop eens met zeuren over eten

geplaatst in: In de keuken | 5

Soms heb ik echt zin in iets lekkers. Ik vind het leuk om de leuke momenten in mijn leven te delen in de vorm van foto’s, maar dit roept niet altijd de gewenste reacties op van volgers. Deel je net een foto van je heerlijke chocoladereep, een prachtige taart of een lekker koekje, dan zul je altijd zien dat iemand daar een mening over heeft. Ik merk al tijden aan mezelf dat ik dat zat ben. Ik wil me helemaal niet verdedigen als ik iets lekkers in mijn mond stop. Kortom, ik begin een beetje allergisch te raken voor mensen die goedbedoelde adviezen geven over suiker, koolhydraten of eten in het algemeen. 


Suiker is slecht voor je

Alsof ik niet WEET dat er suiker zit in chocolade? Of in koekjes? Natuurlijk weet ik dat. Ik kan prima zonder koekjes, taart, ijs, chocolade en andere zoete dingen. Soms heb je echter wel zin in iets zoets. Als ik het dan een keer in huis haal dan wil ik the real thing. Dan koop ik iets waar ik van geniet. Niet iets wat goed voor me is. Ik eet namelijk liever af en toe iets wat ik echt lekker vind, dan elke dag iets wat me gestolen kan worden. Ik krijg tenslotte geen refund op calorieën die ik achteraf niet echt de moeite waard vond. (Als ik dit nu ook zou kunnen met hartige snacks, werd het nog eens wat!)

Liever geen advies

Er zijn altijd mensen met een mening, dat weet ik. Ik vraag me wel eens af of ze dit bij iedereen zeggen, of alleen bij ‘dikke’ mensen? Ik weet dat ik een dikke kont heb en dat ik niet zo slank ben als ik zou willen zijn. Ik weet ook heus wel dat je van lekker eten niet per se magerder of gezonder gaat worden. Ik heb er wel moeite mee als anderen daarover gaan oordelen. Het is namelijk mijn eigen verantwoording en niet die van een ander. Wie zegt dat die dikke mevrouw die op straat een ijsje of patatjes eet dit elke dag doet? Dat weet je namelijk niet. 

Ik denk dat deze allergie wat erger is geworden na mijn operatie. Ik heb gekozen voor een gastric bypass en alle gevolgen daarvan. Geloof me, ik zit echt niet de hele dag suiker te eten, want dan zou ik me doodziek voelen. Dat betekent voor mij persoonlijk niet dat ik het nooit wil eten. Gewoon, soms, met mate. Omdat mijn lijf het niet altijd accepteert en dat prima is. Omdat het ook niet altijd hoeft, maar je er soms wel zin in hebt. 

Tijdens dit traject heb ik een heleboel geleerd over eten, voedingswaarden en wat allemaal wel en niet goed voor me is. Wanneer ik dus iets ‘ongezonds’ eet, doe ik dit omdat ik dat wil. Daarnaast heeft iedereen tegenwoordig een andere mening over wat gezond is. Mag je alles eten, met mate of is het beter om bepaalde voedingsstoffen uit je eetpatroon te schrappen. Zelf ben ik van dit laatste geen voorstander, maar als een ander hier wel van overtuigd is, vind ik dat prima en houd ik daar rekening mee. Dat zou ik tenslotte ook doen als het ging om een allergie. 

Respect

En dat breng me dan ook bij het punt dat ik wil maken. Ik ben over het algemeen wel een voorstander van respect hebben voor anderen en de keuzes die zij maken. Als iemand advies wil over gezond eten, vraagt diegene daar wel om. Dus, laat iedereen lekker zelf weten wat hij/zij wel of niet in zijn mond stopt. Doe zelf wat jij lekker of goed vindt en respecteer elkaar. 

5 reacties

 1. nicole

  Dat is altijd een goed advies Roxanne. Wat vervelend dat je negatief commentaar krijgt als je wat lekkers post. Dat heb ik gelukkig nog niet zo gehad.

 2. Mich

  Heel herkenbaar. Ik ben zelf ook aan het dieten, en soms dan heb ik de hele dag gezond gedaan dat een uitgebreid diner prima kan. Of heb ik net twee uur lang in de sportschool gestaan, dan vind ik het prima om uitgebreid te tafelen. Mensen die dan een opmerkingen maken als, ik dacht dat je aan de lijn was. Ik denk dan echt hou je smoel. Ik heb het voor mijzelf afgewogen en ik heb besloten om het te gaan eten. Bemoei je er niet mee.

  • Roxanne

   Nou precies! Ik snap sowieso niet dat mensen de hele dag op elkaar letten. Die maken zelf niks mee denk ik. Of zouden ook wel iets lekkers willen eten.

 3. Khim

  Lekker doen waar je zelf zin in hebt! Respect voor elkaar is in alle gevallen belangrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.