Proefles peutergym

geplaatst in: Marcel, Sport | 2

Afgelopen woensdag was ik jarig en Pel had een dag vrij. We hadden in eerste instantie geen plannen en dus plande ik een proefles peutergym met Marcel. Zo konden we samen bekijken wat hij ervan zou vinden en beslissen of we hem op willen geven. Marcel valt op dit moment nog in de dreumesgroep (1,5 tot 3 jaar.) Het is dus allemaal erg laagdrempelig en de kindjes doen op hun eigen tempo mee. Ik had echter geen idee hoe Marcel zou reageren en of hij het leuk zou vinden. Ik weet wel dat de peuterspeelzaal volgende maand pas gaat beginnen en dat hij enorm toe is aan nieuwe prikkels. Ook is hij erg actief en het zou fijn zijn als hij zijn energie af en toe goed kwijt kan.

Toen we de zaal inkwamen, vielen er twee dingen op. Er klonk blije, uptempo muziek van Kinderen voor Kinderen uit de speaker en ik zag een soort van parcours gebouwd van verschillende materialen uit de gymzaal. Het bleek te gaan om oefeningen die aansluiten bij de basisprincipes van een sport. Op dit moment waren de kinderen uit deze groep bezig met judo. Ze gingen niet de mat op om met elkaar te stoeien, maar leuke oefeningen doen die passen bij vaardigheden die nodig zijn voor judo. Zo draaide het bijvoorbeeld om evenwicht, goed omrollen en het afpakken van een bal.

Marcel rende enthousiast naar binnen, gaf de docent eigenlijk meteen een high five en begon met het verkennen van de ruimte. Hij vond het dus goed. Marcel heeft maar twee standen: Hij kijkt de kat uit de boom of hij duikt er gewoon head first in. Hij had een goede bui en koos voor optie twee. Dat is wel zo praktisch bij een sportles. We liepen met hem door de zaal en daarna ging de les beginnen. Het begon met een dansje en een kleine warming up. Marcel was alleen nog helemaal niet klaar met rennen en ontdekken. Ik kreeg hem eigenlijk niet zo ver dat hij met de groep mee deed. Hij had het overduidelijk enorm naar zijn zin, maar het werd wel duidelijk dat hij niet gewend is aan mee doen met een groep. Dan merk je dus wel dat hij niet op een kinderdagverblijf zit en nog niet begonnen is op de peuterspeelzaal. Ik ben benieuwd of hij dit hier op kan pikken, maar anderzijds gaat hij in februari wel beginnen op de peuterspeelzaal en ik ga er vanuit dat hij dit dan vanzelf zal leren.

De rest van de les ging het langzaam beter. Marcel deed het wel op zijn eigen manier. Hij kijkt naar de oefeningen, doet net alsof hij niet luistert, maar gaat uiteindelijk wel doen wat er gevraagd wordt. Misschien niet meteen op het juiste moment, maar uiteindelijk heeft hij alle oefeningen wel gedaan of geprobeerd. Ik had in ieder geval het idee dat hij het wel heel leuk vond en hij kon er zeker zijn energie in kwijt. Kortom, het was absoluut positief en we gaan dan ook eens kijken op welke tijden en locaties deze les gegeven wordt, zodat we hem op kunnen geven.

2 reacties

    • Roxanne

      Ja klopt. Het is niet overal gratis, bij degene waar wij gingen toevallig wel. Je weet nooit of je kindje het leuk vindt toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.