Hoe bereid je een lange autoreis met kinderen voor?

geplaatst in: Mama | 0

Deze week las ik een artikel van Mamaplaneet over je autoreis gezellig houden zonder schermen. Hier ben ik een enorm voorstander van, want het lijkt me heel irritant als de kinderen de hele weg op de tablet zitten. Sterker nog, we hebben niet eens een tablet en die gaat er voorlopig ook niet komen. (Als het voor jullie wel werkt, is dat uiteraard prima, maar voor ons is het niet wat we willen.) Een lange autorit kan best een uitdaging zijn voor kinderen. Ik heb twee actieve jongens en stil zitten kan een enorme uitdaging zijn. In de auto zitten ze ook nog eens vast. Als we een lange reis voor de boeg hebben, moeten we dit dus wel goed voorbereiden. Hoe ik dat doe, vertel ik jullie vandaag.

Goede voorbereiding

Het eerste wat mijn kinderen roepen als we wegrijden met de auto is ‘Heb je iets te eten?’ of ‘Mag ik een snoepje?’ Het maakt niet uit of we bij wijze van spreken naar de supermarkt rijden of dat we op vakantie gaan. Op weg naar de supermarkt of school kan ik ze wel zoet houden, maar een langere rit vergt al wat meer voorbereiding. Gelukkig heb ik genoeg ideeën. Toen ik vorig jaar in mijn eentje met de kinderen naar Duitsland toe reed, had ik twee tassen gevuld die bedoeld waren voor onderweg. De ene tas zat vol met eten, drinken, snoep, groenten en andere snacks. Eten houdt kinderen altijd bezig en mijn kinderen zijn gewoon dol op eten. (Je ziet het er niet aan af, dus ach.) Eten alleen is natuurlijk niet genoeg. Ik pakte ook speelgoed in, spelletjes, autootjes en ander speelgoed waar ze onderweg mee konden spelen. Daarnaast had ik samen met Marcel een playlist gemaakt met zijn favoriete kinderliedjes. Zo kon ik hun muziek afwisselen met de mijne en was iedereen onderweg tevreden.

 

Autobingo

Het lijkt me ontzettend leuk om autobingokaarten te knutselen voor en met de jongens als ze wat ouder zijn. Nu doen we al een versimpelde versie als we onderweg zijn. Wie ziet er het eerst een MINI, een vuilniswagen, een zwaan of noem maar op? Andere keren dagen we Marcel uit om een bepaalde letter of een cijfer te zoeken op de vrachtwagens en kentekens die we tegen komen. Dat leidt ze altijd wel een tijdje af.

Snelweg Sprookjes

De laatste tip las ik deze week dus bij Mamaplaneet. Ik was nog niet op het idee gekomen om een audioboek op te zetten voor de kinderen, maar dat is natuurlijk een fantastisch idee. Volkswagen lanceerde vorige week de interactieve luisterapp Snelweg Sprookjes. Deze app is een samenwerking tussen Volkswagen, De Nationale Voorleesdagen en kinderboekenschrijvers Herman en Babette van Veen, Daan Remmerts de Vries en Joke van Leeuwen. Ik heb de app inmiddels zelf ook geprobeerd met de jongens op de achterbank en ik vond het wel grappig. Ik weet niet hoe vaak ze het leuk gaan vinden, maar het verhaal over Turbo Gerrit hield ze deze keer in elk geval stil op de A2 op weg naar oma. Ik vond het wel even lastig dat je het verhaal pas echt aan kunt zetten als je op de snelweg bent en dat betekent natuurlijk wel dat je je telefoon moet oppakken tijdens het rijden. Deze keer was Pel mee, dus toen was het geen probleem, maar als je alleen in de auto zit is dat even een dingetje wat je goed moet plannen. De app is echt alleen te gebruiken als je op de snelweg rijdt, want alleen die wegen zijn in kaart gebracht. (Anders zou het ook wel een onmogelijke klus worden natuurlijk.) Voor andere ritjes kunnen we natuurlijk altijd nog overwegen om een ander luisterboek op te zetten als ze dat écht leuk vinden onderweg.

 

Hoe bereid jij lange autoritten met de kinderen voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.