Give me sugar!

geplaatst in: Gezondheid | 7

Afbeelding via weheartit.com

Dat suiker verslavend is, is op zich geen nieuws. Voor mijn gevoel krijg ik in het dagelijks leven lang niet zoveel suiker binnen als vroeger. Ik haal maar één keer per maand chocolade, ben niet dol op koekjes en ik probeer nergens suiker aan toe te voegen. Dat betekent niet dat ik weinig suiker eet. Het zit werkelijk overal in. Normaal gesproken maak ik me hier niet zo druk over, maar vandaag mag ik van de dokter geen suiker binnen krijgen. Sterker nog, ik mag helemaal geen koolhydraten naar binnen werken vandaag. Morgen krijg ik (als het goed is) het laatste onderzoek in het ziekenhuis. Na morgen hoop ik duidelijkheid te hebben over de buikpijn waar ik maandenlang last van had. Op mijn CT scan is vorige week een mogelijke ontsteking gezien. Die willen ze duidelijk in kaart brengen met een Pet scan.  Wederom is dat een scan met contrast vloeistof. Voor het onderzoek heb ik een dieetlijst meegekregen met wat ik wel en vooral wat ik niet mag eten. ‘Dat doen we even,’ dacht ik toen ik de lijst zag. Er staan namelijk genoeg dingen op die ik lekker vind en nog steeds mag eten. Ik ben niet dol op brood, dus ik dacht dat ik het wel vol zou gaan houden.

Vandaag is het zo ver.  Hoewel ik tot nu toe best lekkere dingen heb gegeten, voel ik me slap en ben ik erg bezig met eten. Als een junk loop ik door het huis heen. Ik wil frisdrank! Het water komt me mijn neus al uit. Normaal gesproken zou je deze lekkere trek nog kunnen stillen met fruit, maar je raadt het al. Ook hier zitten koolhydraten en suikers in en dus mag ik het vandaag niet hebben. Ik heb een slecht humeur en ik vlieg tegen de muren op! ‘Give me sugar!’ hoor ik mijn lichaam bijna schreeuwen.
Terwijl ik het er met wat mensen over heb, dringt het steeds meer tot me door dat suiker een verslaving is. Eentje waar ik graag vanaf wil. Ik ken die valkuilen en ik weet precies wat ik anders zou moeten doen, maar elke keer als ik mag kiezen tussen gezond en ongezond, kan het beide kanten op gaan. Soms maak ik de gezonde (en vaak ook best lekkere) keuze, maar even vaak kies ik voor iets lekkers. Ik kan vandaag in elk geval wat conclusies voor mezelf trekken. Ik heb er moeite mee om gezond te drinken, voornamelijk in de winter, want water en thee-zonder-suiker zijn niet mijn favorieten. Ook als je niet veel snoept, komt er suiker binnen. Dit lijkt haast wel een soort van signaal dat er iets moet veranderen. Misschien is het zelfs wel een mooi moment om af te kicken van een heleboel rotzooi. Ik heb geen idee of me dat zou lukken, maar ik weet wel dat ik er enorm naar uit kijk om weer ‘gewoon’ te kunnen eten. Morgen zal ik in ieder geval weer fruit en zuivel gaan eten/drinken, maar wie weet moet ik wat strenger zijn voor mezelf als het gaat om ‘rotzooi’ en zoetstoffen!

7 reacties

 1. Sandra

  Dan doe ik met je mee, want ook hier mag en moet er eigenlijk flink wat veranderen in het eetpatroon. Ik ben alleen zo’n vreselijke lekkerbek.
  Afkicken dus.

  • Roxanne

   Heel herkenbaar! 🙂 er is ook teveel lekkers en soms heb ik het niet eens in de gaten… ik kan veel bewuster met eten om gaan, ook al vind ik dat niet leuk!

 2. Sophie

  Ik hoop dat alles goed komt met je buik! Je aan een dieetlijst houden is vervelend, toen ik negen was mocht ik wekenlang geen aroma’s eten, wegens een allergische reactie die ik had gehad.

 3. Kim

  Dan merk je pas in hoeveel producten die “troep” wordt verwerkt. Ik denk dat jij hier niet alleen in staat hoor.
  Succes met alles en ik duim voor je!

 4. Marcella

  Gek om zo te merken dat je zo suiker verslaafd bent! Ik eet het inmiddels een stuk minder. Ik eet meer fruit en drink smoothies of neem havermoutpap met soyayoghurt. Geeft allemaal een berg meer energie dan alles met suiker!

  Hoe is het onderzoek gegaan?

  • Roxanne

   Het onderzoek duurde best lang en was redelijk vervelend, maar het is gelukkig voorbij. Het vervelende van suiker is dat het overal in zit. Ook bijvoorbeeld in fruit. Dus je merkt dat heel snel aan je bloedsuikerspiegel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.