Geef mij maar een écht boek

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 8

Vandaag las ik op de website van Not Just Any Book dat het lezen van papieren boeken weer hot is in 2012. Een glimlach verscheen op mijn gezicht. Ik heb ook vaak een boek bij me als ik weet dat ik ergens moet wachten of als ik onderweg ben. Dat herken ik dus heel erg in het artikel. Hoewel ik geen trendwatcher nodig heb om te bepalen of ik een boek ga lezen of niet, deed het me goed om te lezen. Ik hoop dat hij gelijk heeft. Hoe digitaal ik op sommige vlakken ook ben, ik ben gewoon dol op papier. Wie bijvoorbeeld mijn agenda met die van hem of haar wil synchroniseren, zal hem moeten overschrijven of typen. Ik blader er graag in en heb het idee dat ik op papier veel meer overzicht heb. Sommige dingen wil ik niet veranderen, ook niet in het jaar 2012.

Op de één of andere manier heb ik ook een soort van afkeer tegen e-readers. De enige reden dat ik zo’n ding zou aanschaffen, zou zijn als ik op wereldreis zou gaan. Ik moet gewoon lezen onderweg en het idee dat er geen 20 boeken in mijn backpack zouden passen, zorgt al bijna voor een paniekaanval (bij wijze van spreken). Digitaal lezen zou in dat geval de uitkomst bieden. Nu is de kans dat ik ga backpacken al net zo klein als dat ik over zou stappen op e-books, dus voorlopig hoef ik me nog nergens zorgen over te maken.

Het onderwerp van papieren boeken versus e-books kwam ik al vaker tegen deze week. Op dinsdag hadden we het tijdens de lunch over het schrijven van boeken. Iemand zei tegen me dat als ik ooit nog een papieren versie van mijn eigen boek in mijn handen wilde hebben, dat ik dan wel op moest schieten, omdat dat waarschijnlijk zal verdwijnen. Hier was ik het niet mee eens. Als ik nog graag boeken lees op papier, dan zal ik daar toch niet de enige in zijn? Voor mijn gevoel kan en mag dat nog niet verdwijnen. Ik heb het hierna weer even laten rusten. Wel heb ik twee dikke boeken gelezen en een aantal boeken gekocht. Dan staan die maar vast in mijn boekenkast.

Vandaag kwam het onderwerp ook weer terug. In mijn timeline op Twitter zag ik dat er in de stad uitverkoop was in de boekenwinkel. Dat kon ik niet aan me voorbij laten gaan en ik ging even de stad in. In de boekenwinkel lagen er een paar dwarsliggers. Ik heb zelf nog nooit een dwarsligger gelezen en ik weet niet of het me zou bevallen. Twee verkopers hadden het er toevallig net over met elkaar. “Leest dat nou echt lekker?” vroeg ik aan één van hen. Ze liet het me zien. Zelf zag ze er wel wat in, maar ik keek er wat bedenkelijk naar. “Sommige mensen willen gewoon wat meer boek in handen hebben,” zei ze toen. Ik knikte. Ja, daar kan ik me iets bij voorstellen. We hadden het nog even kort over de toekomst van het boek. Zij was er, net als ik, van overtuigd dat er altijd een kleine markt zal blijven voor mensen die van echte boeken houden. Boeken zullen misschien duurder worden, maar niet verdwijnen, zo besloten wij samen. Ik kocht drie boeken. Ik heb in ieder geval nog een hele voorraad boeken liggen hier in huis.

8 reacties

 1. Stéphanie

  Ik vind dat hele trendwatchers gedoe altijd een beetje vaag. Is dat ook niet iets psychologisch ofzo, dat als mensen horen dat iets hip wordt het vanzelf wel hip moet worden, alleen al daarom?

  Maar daar ging het niet over. Ik ben het helemaal met je eens wat betreft boeken lezen. De laatste tijd ben ik sowieso meer gaan lezen, en dan wel uit een echt boek! Voor blogs enzo is het prima om van een scherm te lezen, maar als ik iets voor mn studie moet lezen via internet print ik het altijd uit. Lezen doe je vanaf papier, tenminste, wel als je er écht je aandacht bij moet hebben!

 2. Sandra

  Ook ik ben nog altijd voor de echte boeken. Daar kun je heerlijk mee in slaap vallen tijdens het lezen in bed. Je kunt er een lekkere warme beker chocolademelk bij pakken en voor de open haard gaan zitten met een dekentje. Je kunt er heerlijk mee hangen, liggen, zitten of mee staan. Hij gaat overal mee naar toe en je loopt iets minder risico dat een stuk onverlaat het op je e-reader heeft voorzien en je berooft.
  Ik heb nu het voornemen om binnen het half jaar eindelijk eens lid te worden van de bibliotheek zodat ik nog meer kan lezen. Onze situatie is op dit moment niet zo dat ik wekelijks een nieuw boek kan kopen.

 3. Rianne

  Ik ben groot fan van dwarsliggers!! Je hebt inderdaad wel iets minder boek in handen – wat ik jammer vind – maar toch; ik lees vaak in bed en zeker in de winter kun je dan véél fijner met je armen onder de dekens gaan liggen dan met een normaal boek. Ik kan me niet voorstellen dat papieren boeken ooit gaan verdwijnen, maar wie weet… Ik hoop toh zeker nog wel 50 jaar te leven en in die tijd kan er heel wat veranderen!

 4. Mich

  Ik vind een papieren boek ook fijner. ik weet niet van een scherm vind ik het toch anders .

  Ik ben vorig jaar qua agenda overgestapt op de digitale versie. Ik moet zeggen dat je wel gelijk hebt, in een papieren agenda blader je toch makkelijker en is het overzichtelijk. Ik twijfel of ik weer de overstap terug ga maken, maar ja, die lege tas is ook wel fijn 😛

 5. Peet

  Ook hier een papiervreter! 😀 Ik krijg hoofdpijn als ik te lang van een scherm lees, en daarbij ligt het veel lekkerder met een boek op de bank, dan met een laptop ofzo. Maar misschien is het hier een gevalletje ‘wat de boer niet kent…’ want heb nog nooit zo’n e-reader in mijn handen gehad.

  Overigens ben ik dit jaar voor het eerst sinds 2 jaar weer overgegaan op een ouderwetse papieren agenda ipv alleen online. Dus ik synchroniseer nu ook weer met de pen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.