Gangster Anders en zijn vrienden – Jonas Jonasson

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 3

Gangster AndersTitel: Gangster Anders en zijn vrienden
Auteur: Jonas Jonasson
Uitgever: Meridiaan
ISBN: 9048828589
Genre: Fictie, Humor
Aantal pagina’s: 304
Waardering: ★★★★

Jonas Jonasson is de auteur van het boek ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’. Mijn hele familie heeft destijds van dit boek genoten. Dit jaar kreeg ik Gangster Anders voor mijn verjaardag en ik weet nu al dat de rest van de familie het boek ook graag wil lezen. Zelf ben ik vooral benieuwd of er weer net zoveel humor in het verhaal zit en of ik er net zo hard doorheen vlieg.

Waar het boek over gaat

Gangster Anders en zijn vrienden: Gangster Anders, vers uit de gevangenis; Johanna, een pastor, recent uit haar kerk gezet; en Per, receptionist in het hotel waar ze verblijven, de kleinzoon van een geruïneerde miljonair. Een snood plan smeden ze: Anders moet goedbetaalde vuile klusjes gaan opknappen voor de Zweedse onderwereld, de pastor en de receptionist worden zijn strategische partners. Gaandeweg blijkt Gangster Anders maar matig geschikt voor de job en dan begint hij zich op een dag in de Bijbel te verdiepen. Hij besluit een kerk te stichten, de Kerk van Anders, met als motto: geven is beter dan nemen. Daar zijn Johanna en Per het maar half mee eens. Met inmiddels de halve onderwereld achter zich aan moeten de andere twee als de bliksem een nieuw, lucratief plan verzinnen …

Wat ik van het boek vond

Het plot is weer totaal bizar. De drie belangrijkste personages in het boek (Gangster Anders, Per en Johanna) zijn zo verschillend, dat het bijna onmogelijk lijkt dat ze een samenwerking met elkaar aan gaan. Het vreemde gezelschap loopt elkaar bij toeval tegen het lijf in het hotel waar Per achter de receptie staat en vanaf dat moment besluiten ze samen verder te gaan. Het is natuurlijk absurd dat een pastor een gangster aanzet tot geweld en fraude, zonder dat de gangster echt door heeft dat hij slechts gebruikt wordt.

Het verhaal is bizar en ongeloofwaardig, precies zoals je dat van Jonas Jonasson verwacht. Het zit vol humor, waardoor het wel erg leuk is om te lezen. Je moet ervan houden, maar als je zin hebt in een humoristisch boek waar je snel doorheen vliegt, dan is dit zeker een aanrader.

Gangster Anders en zijn vrienden is onder andere verkrijgbaar via bol.com

3 reacties

    • Roxanne

      Ik loop ook een beetje achter hoor, want er is sowieso nog één ander boek. Het bommenmeisje? Die moet ik in ieder geval ook nog lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.