Drie boeken om in de kerststemming te komen

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 1

Sinds een paar jaar vind ik het heerlijk om in de aanloop naar kerst romans te lezen die met de feestdagen te maken hebben. Mijn favoriete kerstromans zijn toch echt wel die van Jenny Hale, maar ik lees ook graag andere kerstverhalen. Dit jaar begon ik in november al met het lezen van kerstverhalen, zodat ik jullie nu een paar tips kan geven voor de komende weken. Ik las bewust boeken van drie verschillende auteurs.

 

The Christmas Calendar Girls – Samantha Tonge

Fern en haar vriendinnen willen graag de voedselbank van hun dorpje Chesterwoord redden. Ze starten een levende adventskalender om geld in te zamelen voor dit goede doel. Iedere avond wordt er een nieuw raam onthuld en er zijn hapjes en drankjes voor de mensen die komen kijken. Het is een fantastisch idee, maar of het genoeg is om de voedselbank te redden?

The Christmas Calendar Girls is een lief verhaal waarin vriendschap en (naasten)liefde een grote rol spelen, en het stipt gedurende het verhaal een hoop andere thema’s aan zoals rouw, verslaving, pesten en tweede kansen. Een mooi verhaal, met een zoet einde, waardoor het absoluut een fijn kerstverhaal is.

 

It started with Christmas – Jenny Hale

Sinds het overlijden van haar opa, wil haar oma niet meer naar het vakantiehuisje toe wat al lang eigendom is van haar familie. Holly heeft het huisje opgeknapt zodat ze het kunnen verhuren. Nu de kerst eraan komt, wil haar oma opeens wél naar het vakantiehuisje toe zodat ze samen kerst kunnen vieren. Als ze daar aankomen, blijkt de vorige huurder er nog te zijn. Hij is ingesneeuwd en kan niet terug naar huis. Holly valt als een blok voor de charmante Joe, maar hij blijkt in Nashville te zijn om zijn bruiloft te regelen. Holly’s beste vriend, de beroemde muzikant Rhett Burton, blijkt ook thuis te zijn voor de feestdagen. Het wordt duidelijk niet de rustige kerst die Holly voor ogen had.

Holly is het soort vrouw die zichzelf volledig wegcijfert om het anderen naar hun zin te maken. Ze jaagt nooit haar eigen dromen na. Eigenlijk had ze een carrière gewild in binnenhuisarchitectuur of iets anders creatiefs, maar ze wil haar oma niet alleen laten en daarom heeft ze een baan als serveerster. Waar ze vervolgens ook erg goed in is. Ze is zo grootmoedig en loyaal dat het bijna eng is. Als ze de liefde van haar leven ontmoet, en blijkt dat hij al verloofd is, houdt ze gewoon haar mond en als zijn weddingplanner het laat afweten, neemt ze die rol zonder na te denken op zich. Alles om te pleasen. Ondertussen dringt Rhett, haar beste vriend van vroeger, zich zo’n beetje aan haar op, maar zij weet niet echt wat ze wil.

It Started with Christmas is best een vermakelijk boek, maar je moet wel in de stemming zijn voor een ontzettend zoet verhaal waarbij de hoofdpersoon echt even nodig heeft voordat ze door heeft dat ze best een keer voor zichzelf mag kiezen. Ik ga natuurlijk niet vertellen hoe het verhaal eindigt, maar je voelt natuurlijk wel op je klompen aankomen dat dit een eind goed, al goed verhaal gaat worden. En wat Jenny Hale betreft? Ik ben dol op haar boeken, maar dit is niet haar beste verhaal. Op naar het volgende boek dus.

 

Christmas at Frozen Falls – Kiley Dunbar

Sylvie gaat een eenzame kerst tegemoet. Helaas heeft haar verloofde haar laten staan bij het altaar en nu gaat haar geplande huwelijksreis niet door. Gelukkig heeft haar single beste vriendin (en travel blogger) Nari een geweldig alternatief bedacht. Ze vliegen samen naar Lapland om het noorderlicht te bekijken (en het is totaal het tegenovergestelde van het warme Mauritius waar Sylvie eigenlijk heen zou reizen.) Wanneer ze in Lapland aankomen, blijkt Sylvies ex Stellan in het dorpje te wonen waar zij en Nari verblijven. Kunnen Sylvie en Stellan verder gaan waar ze 15 jaar geleden gebleven waren of is de liefde definitief voorbij?

Nari was by far mijn favoriete personage in dit verhaal, tenzij je de pups meetelt. Reisblogger worden en solo op reis durven. Super gaaf, maar ook een ontzettende ver van mijn bed show, want ik heb niet het geld, het lef en inmiddels natuurlijk ook een gezin. Het is wel heerlijk om zo’n zelfstandig en stoere chick tegen te komen in een romantisch verhaal, dat is weer eens wat anders.

Nari is echter niet de hoofdpersoon van dit verhaal, want dat is Sylvie. Het verhaal wordt grotendeels verteld vanuit haar perspectief en op de momenten dat Sylvie er niet bij is, zie je de wereld door de ogen van Niilo, de beste vriend van Stellan. Tussendoor lees je af en toe een stukje van Nari’s blog. De afwisseling zorgt dat je vlot door het verhaal heen vliegt.

Het plot ligt vanaf de aankomst in Frozen Falls wel een beetje vast, want je weet wel vrij snel wie er een stelletje zullen gaan vormen en of dit goed zal gaan, of niet. Dat neemt niet weg dat Christmas at Frozen Falls wel een heerlijk, romantisch verhaal is wat mij wel deed verlangen naar zo’n heerlijke vakantie in Fins Lapland. Finland is tenslotte een prachtig land en ik kan me zo voorstellen dat het noorden van dit prachtige land helemaal adembenemend is.

 

Lees jij graag kerstromans? Wel boek staat voor dit jaar op de planning?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.