Bladen maken voor hetzelfde geld

geplaatst in: Werk & studie | 3

Na mijn afstuderen ben ik als vrijwilliger blijven werken voor Stichting Borderline. Binnen de stichting is er veel aan het veranderen en zo kon ik kiezen welke werkzaamheden ik wilde blijven doen. Ik koos voor twee dingen. Het organiseren van de landelijke publieksdag en hoofdredacteur worden van de nieuwsbrief. De nieuwsbrief van Stichting Borderline is iets meer dan een A4’tje wat via de mail wordt verstuurd. Het is een blaadje van 20 pagina’s wat vier keer per jaar verschijnt. Erg leuk om me daar mee bezig te houden. Toch is dat iets waar ik wel wat hulp bij kon gebruiken. Toen me gevraagd werd of ik de cursus ‘Bladen maken voor hetzelfde geld’ wilde volgen via PGO Support greep ik die kans met beide handen aan.

Handboek TijdschriftDe cursus bestaat uit twee hele dagen en een terugkom middag. De eerste twee dagen heb ik al achter de rug. Tijdens de eerste bijeenkomst heb ik onder andere veel geleerd over het maken van tijdschriften en alles wat daar qua theorie en technieken bij komt kijken. Een deel daarvan was al bekende stof, omdat ik in 2008 een aantal vakken heb gevolgd van het eerste jaar van journalistiek. Het was echter bijna allemaal weggezakt, dus het was fijn om het nog eens te horen. Ik sta er nu ook anders in, omdat ik daadwerkelijk bezig ben met de redactie van een blad. Aan het einde van de dag kregen we het mooie boek ‘Handboek Tijdschrift’ mee naar huis. Daar was ik erg blij mee!

Tijdens de tweede bijeenkomst gingen we nog iets dieper in op de stof en daarnaast kregen we ook feedback op ons blad van één van de cursusleiders. Dat was fijn. Ik kan zelf – aan de hand van deze cursus en met de kennis die ik zelf al had – wel wat dingen verzinnen die anders kunnen of misschien zelfs beter kunnen, maar ik vind het zelf ook wel fijn om de mening van een ander te horen. Zeker als die ander een professional is. Gelukkig waren veel dingen al goed, maar daar waar het beter kan, zaten we eigenlijk ook wel op één lijn.

Hoewel het even wennen was om weer ‘in de schoolbanken’ te zitten, ben ik blij dat ik dit gedaan heb. Ik zit vol met ideeën en er zijn zeker dingen die ik kan toepassen bij onze nieuwsbrief. Na de terugkomdag ga ik alles eens goed op een rijtje zetten zodat ik mijn ideeën kan delen met de rest van de redactie. En nog fijner is dat ik merk dat ik het nog steeds leuk vind om te leren. Ik wil misschien geen opleiding meer volgen van vier jaar, maar dit zijn echt leuke dingen die ik zeker vaker wil gaan doen.

3 reacties

 1. Petra

  Wat gaaf dat je daar heen mocht! PGO heeft fijne cursussen en workshops voor vrijwilligers inderdaad. Heb er zelf ook eens één gevolgd toen ik nog voor de CCUVN werkte. Super, dat boek ook!

  P.s.: er staat wel een kleine typo in je tekst: ‘bijeenskomst’ 😉

 2. Sanne

  Dat je er iets van leert is natuurlijk hartstikke mooi. En wie weet wat de toekomst je nog brengen zal. Er zijn vast ook wel opleidingen die je in een jaar of twee kunt afronden.
  Heel veel sterkte trouwens vandaag en ik denk aan je.

  xxx
  Sanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.