Vier dingen die ik nu anders zou doen op de middelbare school

geplaatst in: Life, Werk & studie | 7

Tijdens mijn middelbare schooltijd heb ik veel dingen anders gedaan dan ik eigenlijk wilde. Ik was vooral bezig om mezelf zo onzichtbaar mogelijk te maken. Dit kwam omdat ik op de basisschool en in de brugklas behoorlijk gepest werd. Ik las liever boeken dan dat ik buiten speelde en ik had een spleetje tussen mijn voortanden. Ook had ik al borsten en was ik niet zo mager of klein als die andere meiden bij mij in de klas. Ik had een gezond gewicht, maar was een stuk langer dan de andere meiden. Dat maakte me vreselijk onzeker.

Ook wilde ik nooit alleen naar huis fietsen (ik woonde 10 km van school af, dat vond ik zelf vreselijk), waardoor ik geen dingen wilde doen die na schooltijd plaats vonden. Als ik eerder uit was dan mijn beste vriendin zat ik rustig een uur te wachten in de hal tot zij klaar was. Dan konden we alsnog samen naar huis fietsen. Ik las dan een boek, maakte vast wat huiswerk of luisterde naar muziek. Andersom deed zij dit niet (en waarom zou ze, ze was tenslotte al klaar.)

Verder hield ik me teveel bezig met wat wel en niet ‘cool’ was. Je was stoer als je in de feestcommissie zat, maar ik hield in die tijd helemaal niet van schoolfeesten en dat soort dingen. De klasgenoten die daaraan mee deden, vond ik ook niet leuk. Ik snap alleen niet goed waarom ik vervolgens niet mijn eigen plan trok. De mensen die dit wel deden, waren dan misschien wel ‘nerds’, maar ze hebben vrienden gemaakt voor het leven en hebben vast een leukere schooltijd gehad dan ik.

Kortom, er zijn zeker dingen die ik anders had willen doen in die tijd en die heb ik op een rijtje gezet.

1. Toneel 

In de brugklas werd me gevraagd om auditie te doen voor toneel. Ik durfde niet. Niet alleen vanwege het alleen naar huis fietsen, maar ook vanwege het idee dat je afgewezen kon worden tijdens een auditie. De jaren erna had ik het gevoel dat ik me niet alsnog kon aansluiten, wat natuurlijk onzin was, omdat je elk jaar opnieuw auditie moest doen. Omdat ik zo van mezelf baalde, ging ik ook nooit kijken bij de voorstellingen. Dan wist ik namelijk wat ik had gemist. Ik heb één keer een voorstelling gezien, omdat dit toen mee mocht tellen voor het vak KCV. Het was ontzettend leuk en ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan.

2. Schoolkrant

Ik zou wel mee willen werken aan de schoolkrant als ik ooit weer op school zou zitten. Schrijven heb ik altijd leuk gevonden, maar ik wilde niet als ‘nerd’ gezien worden. Bovendien kwam de redactie van de schoolkrant bij elkaar in de pauze. Dan liep ik liever buiten een rondje, even weg van alle drukte. Deze ‘fout’ heb ik later wel goed gemaakt. Tijdens mijn studie heb ik me wel aangesloten bij de redactie van het magazine van onze studievereniging en dit was erg leuk. Ik ben de eerste drie jaar van mijn studie betrokken geweest bij de studievereniging en heb daar veel geleerd en leuke mensen leren kennen. Waarom durfde ik dit soort dingen een paar jaar eerder dan niet te doen?

3. Profielkeuze

In mijn klas kozen de meeste mensen voor het profiel ‘Natuur en gezondheid’. Met de beta vakken kon je tenslotte veel meer studies kiezen als je klaar was en dat was dus vooral praktisch. Dat ik totaal niet goed was in de vakken, daar wilde ik niets van weten. Ik wist helemaal nog niet wat ik wilde studeren op die leeftijd. Ik ging dus voor Natuur en Gezondheid. Hierbij had ik ook nog Latijn (want ik zat op het gymnasium) en aardrijkskunde (omdat die docent leuk was). Economie liet ik vrij snel vallen, dat rekenen vond ik een verschrikking en ik had mijn handen al vol aan wiskunde b. Ik ben erg goed in talen en kan prima leren, maar van cijfers word ik helemaal dol. Je snapt wel dat deze keuze dus een enorme ramp was. Ik zakte dan ook voor mijn eindexamen in 2003 én 2004. Juist. Ik heb geen  diploma gehaald op het VWO. Na een 21+ examen en het halen van mijn propedeuse was dit probleem uiteindelijk opgelost, maar goed, dat had vast makkelijker gekund. Destijds wilde ik er echter niets van weten.

4. Slagen voor mijn examen

Ik schreef net al dat ik twee keer gezakt ben voor mijn eindexamen. De eerste keer was het allemaal erg veel en ik vond de vakken vreselijk moeilijk, maar de tweede keer was toch echt wel mijn eigen schuld. In plaats van het hele jaar opnieuw te doen en in een goed ritme te blijven, besloot ik alleen voor de drie vakken te gaan waar ik voor gezakt was. Dit waren drie van de vier profielvakken: Wiskunde B, scheikunde en natuurkunde. Ik scoorde twee keer een vijf en een vier. Op het ROC hoefde ik alleen deze drie vakken nog te halen en dan zou ik mijn diploma krijgen. Een eitje, zou je denken. In plaats van naar school te gaan, bracht ik mijn tijd anders door. Ik hing met mijn vriendje rond, die gestopt was met zijn studie. Ik werkte af en toe. Zat uuuuuuren op internet. Of ik lag thuis in bed met een boek. School? Studeren? De toekomst? Nee, daar was ik niet mee bezig. Ik liet halverwege het jaar natuurkunde vallen, zodat ik me op de andere vakken kon concentreren. Wiskunde haalde ik dat jaar wel, maar scheikunde heb ik niet eens gemaakt. Ik ging niet eens naar mijn examen toe! Achteraf gezien zat ik toen waarschijnlijk al flink in mijn depressie, maar het ontbreken van een dag en nachtritme maakte het allemaal niet beter. Had ik mezelf toen maar een schop onder mijn kont gegeven, want dit jaar was echt zonde van mijn tijd.

7 reacties

 1. Jenn

  Het eerste stukje is wel heel herkenbaar! Ik zou ook veel dingen anders gedaan hebben achteraf.

  • Roxanne

   Achteraf is natuurlijk makkelijk praten.. ik besef me ook wel dat ik nu ben wie ik ben door de keuzes die ik toen gemaakt heb. 🙂 Het is ook allemaal wel goed gekomen.

 2. Emmy

  Heel herkenbaar.. En zeker nu ik in het onderwijs zit, ook heel erg confronterend. Maar gebeurd is gebeurd!

 3. Anneke

  Voor mij juist niet herkenbaar en daarom ook “fijn” om te lezen. Ik vind het altijd moeilijk om me met zulk soort dingen te verplaatsen in leerlingen, omdat ik echt een heel leuke middelbare schooltijd heb gehad. Ik trok juist heel erg mijn eigen plan en nou ja, het was gewoon fijn.
  Dus dan is het ook wel eens goed om te lezen over andermans ervaringen. Wel heel jammer dat je voornamelijk (voor mijn gevoel dan) rekening hield met wat anderen wilden i.p.v. wat jij wilde, maar goed, hopelijk ben je dat nu wel afgeleerd. 🙂 😀

  • Roxanne

   Ja ik heb het afgeleerd hoor 🙂 Ik trek nu juist mijn eigen plan. Ik heb veel geworsteld met wat ik nu wilde in mijn twenties, maar als dertiger sta ik eindelijk stevig in mijn schoenen en ben ik blij met mezelf.

 4. Sammie

  herkenbaar, sommige delen. Ik zou het achter af gezien ook anders gedaan hebben, harder studeren, vriendje met slechte invloed dumpen en door studeren na de middelbare school. Maar als ik dat gedaan had was ik Tommy waarschijnlijk nooit tegen gekomen, de vrienden die ik nu heb etc dus vind het ook moeilijk om te zeggen dat ik het over zou willen doen

  • Roxanne

   Nee dat is ook zo. Je bent gekomen waar je nu bent door je keuzes uit het verleden. Het is zoals het is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.