25 jaar .nl

Internet is een deel van mijn leven geworden. In de zomer van het jaar 2000, ging ik voor het eerst thuis online. Omdat ik naar 4 VWO ging, had ik mijn ouders kunnen overtuigen van het feit dat het internet in deze tijd onmisbaar was. Het werd een verbinding via de telefoonlijn. Ik herinner me ruzies over het onbereikbaar zijn vanwege het surfgedrag van mijn broertje en mijzelf. Het was nieuw en wij wilden ontdekken wat we daarmee konden doen. Na twee jaar beseften mijn ouders dat het beter was om over te stappen op onbeperkt internet, want ze konden ons er toch niet af houden. Het was langzaam een onderdeel van ons leven geworden. Vanaf dat moment waren we thuis weer bereikbaar via de vaste lijn en liepen de kosten ook niet meer de spuigaten uit. Sindsdien ben ik dus online. De ene keer meer dan de andere keer, maar ik zou het internet niet meer uit mijn leven kunnen wegdenken. En ik vraag me af wie wel?

Ik vond het dan ook ontzettend leuk dat ik gisteren met H. mee kon naar het congres van het SIDN over 25 jaar .nl dat in Zaandam georganiseerd was. Hoewel ik geen idee had wat ik kon verwachten, zag de uitnodiging er toch al veelbelovend uit. En dat was het ook. De thema’s Economie, Maatschappij en Persoonlijk Leven kwamen voorbij en dat alles gerelateerd aan het internet. Elk thema had een spreker en er was een panel van Dwarse Denkers die ook hun mening gaven. En zelfs als publiek mocht je meedenken. Chazia Mourali verbond deze thema’s aan elkaar en leidde het geheel in goede banen. En dat deed ze fantastisch!

Aan het begin van de middag nam spreker Kevin Kelly ons mee naar de toekomst van het internet. Hij vertelde wat we de komende 9000 dagen van het internet zouden kunnen verwachten en wat er allemaal mogelijk is. Hij schetste een beeld van hoe internet 3.0 eruit zou kunnen zien. Sommige dingen klinken nog als een ver van mijn bed show, maar ik was onder de indruk van zijn manier van spreken en van de mogelijkheden die hij ziet, en de voordelen daarvan. Het maakt me in ieder geval nieuwsgierig wat hiervan uit gaat komen en hoe we dat kunnen gaan inzetten. De overige thema’s waren vooral herkenbaar. Er werd gesproken over de mogelijkheden van wet- en regelgeving, de vraag of internet een grondrecht zou moeten zijn, hoe we het internet veilig kunnen houden, hoe Nederland zijn goede positie op het internet kan blijven behouden, hoe het bedrijfsleven ermee om zou kunnen gaan, maar ook hoe het ons privé leven beïnvloedt en hoe iedereen hier op zijn eigen manier invulling aan probeert te geven. Het is haast teveel om op te noemen.

Het was een dag vol informatie. Het ging snel en er was veel te zien op de schermen. Het is bijna moeilijk te beschrijven hoe het was, omdat het je waarschijnlijk niets zegt als je er niet bij bent geweest. Maar ik heb er vooral ontzettend van genoten, het was goed georganiseerd en ik zit vol inspiratie en ideeën. Misschien kan ik daar nu nog niks mee, maar ik ga daar eens lekker op broeden in mijn hoofd. Wie weet wanneer ik het nog eens kan gebruiken?

2 reacties

  1. Huib

    Ik ben blij dat ik geweest ben en dat ik je meegenomen had. De redenen waarvoor ik ging zijn niet gelukt, maar dast neemt niet weg dat ik genoten heb van de goede organisatie en soms wel goede lezingen! Volgend jaar maar weer gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.