Het kittenseizoen is weer begonnen. Overal op internet duiken weer foto’s op van schattige nestjes van kittens die een baasje zoeken en ook de asiels zullen binnenkort weer vol zitten met het kleine spul. Dat is natuurlijk hartstikke leuk en schattig, maar waar moet je nou op letten als je graag een kitten aan zou willen schaffen? Met mijn ervaring met katten en kittenopvang wil ik graag mijn gedachten over dit onderwerp met jullie delen.
Allereerst wil ik iedereen op het hart drukken goed na te denken over de aanschaf van welk huisdier dan ook. Kittens zijn vreselijk schattig en bij elke foto die ik zie, wil ik ze het liefst allemaal in huis nemen. Dat werkt natuurlijk niet. Kleine kittens worden grote katten en poezen. Het zijn levende wezens die je niet zomaar aan de kant kunt zetten als je genoeg van ze hebt. Ze hebben aandacht en verzorging nodig en kosten ook geld. Soms meer dan voer en kattenbakkorrels alleen. En dan heb ik het niet over speeltjes, snoepjes, een krabpaal of een lief mandje, maar ook over dierenarts kosten die flink op kunnen lopen!
Als je besluit ervoor te gaan, is het natuurlijk de vraag of je een kitten wilt uit een nestje bij iemand thuis of uit het asiel. Ik ben zelf een enorm voorstander van kittens ophalen bij een asiel of opvang. Niet omdat het zielig is dat ze daar zitten, maar omdat deze mensen ervaring hebben met katten. Ze hebben alle inentingen gehad, zijn naar de dierenarts geweest, ze zijn ontwormd en je krijgt de sterilisatie vaak vergoed. Je betaalt dan wel voor de aanschaf van je kitten, maar op de lange termijn ben je zeker goedkoper uit! Ga maar eens na bij de dierenarts wat het kost om je beestje te laten ‘helpen’. (En laten we niet vergeten dat er al genoeg van dat jonge grut rondloopt, dus ja, ik ben OOK een voorstander van sterilisatie.)
Een derde optie in dit verhaal is natuurlijk het aanschaffen van een raskitten. Ik heb hier zelf geen ervaring mee. Zorg ervoor dat je in dit geval zoekt naar een erkende cattery waar je een goed gevoel bij hebt. Wellicht ken je al iemand die een kitten heeft van het ras dat je op het oog hebt? Laat je altijd goed informeren.
Nog altijd worden veel kittens te jong weggehaald uit het nest. Vroeger werd er gezegd dat een kitten na acht weken weg mocht bij de moeder en de nieuwe baasjes halen hun beestje het liefst zo klein mogelijk al in huis, maar dit zorgt helaas wel voor problemen. Kittens hebben elkaar en hun moeder nodig om te kunnen leren en socialiseren. Wanneer de kitten het nest te vroeg verlaat, kan dit leiden tot gedragsproblemen. Nogmaals, dat hoeft niet, maar het kan. Het is dus beter voor de kitten zelf om zeker tot tien tot twaalf weken bij zijn moeder, broertjes en zusjes te blijven. Denk ook eens na of je misschien twee kittens tegelijk kunt nemen, zodat ze iets aan elkaar hebben. (Dit hoeft natuurlijk niet als je al een kattengroep of een jonge kat in huis hebt.) Een kat functioneert prima alleen, maar wanneer je voldoende ruimte hebt, heeft ‘ie ook plezier van een maatje. Mijn drie katten hebben allemaal een verschillende leeftijd en achtergrond, maar ze zoeken elkaar graag op om te spelen of slapen.
Wil je een kater of een poes? Hoewel katers misschien wat meer ruimte nodig hebben, hangt het karakter toch echt af van het beestje zelf. Kijk liever naar hoe de kitten zich gedraagt. Is deze rustig en teruggetrokken of juist heel druk en meteen aanhankelijk? Dit zegt vaak wel iets over de toekomst. Het één is niet beter dan het ander, maar bedenk wel wat past bij jou en jouw huishouden. Ook de kleur van een kat is wat mij betreft niet belangrijk. Er wordt wel eens gezegd dat een kat jou uitkiest. Ik ben het daar wel mee eens. Er is in een nestje altijd wel een beestje wat juist naar jou toe trekt of waar jij meteen een ‘klik’ mee hebt. Ga gewoon op je gevoel af, dan komt het allemaal goed.
En dat laatste is toch in elk geval het belangrijkste in dit hele verhaal. Luister goed naar wat je gevoel zegt. Wil je écht graag een (nieuw) huisdier en is dit goed voor jou én het dier? Heb je een goed gevoel bij het huishouden, asiel of de fokker? Je weet zelf het beste wat bij je past, dus denk er goed over na en laat je niets aanpraten wat je niet wil. Daar wordt tenslotte niemand beter van.
Helaas komen er dit jaar geen nieuwe, schattige kittenfoto’s voorbij op mijn blog. Vanwege mijn zwangerschap kan ik geen kittens opvangen. Niet alleen omdat het te zwaar is en omdat ik niet weet hoe lang ik nog op de been ben, maar vooral omdat ik de kattenbakken niet schoon mag maken en dit wel iedere dag moet gebeuren. Wil jij zelf graag kittens opvangen? Informeer eens naar de mogelijkheden bij een asiel in de buurt. Zij kunnen je er alles over vertellen.
Tamarah
Wat een goed en informatieve blog heb je geschreven! Ik kom zo vaak mensen tegen die in een opwelling kittens kopen en dan ‘even’ vergeten dat die schattige fluffy katjes ook oud worden en dat daar ook behoorlijk wat kosten bij komen. Ik ben zelf (helaas) allergisch voor katten, dus ik doe het met af en toe knuffel met Tijger die bij mijn vader woont 🙂
Roxanne
Ja dan schaf je er niet snel één aan. Het is zo zielig om een kitten, of wat voor dier dan ook, aan te schaffen omdat het zo schattig is. Mensen denken er soms totaal niet over na, maar de asiels zitten al zo vol. Ik heb liever dat de katten een fijn huisje hebben voor altijd. Dat raakt me gewoon echt.
Jenn
Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt! Het komt helaas te vaak voor dat mensen in een opwelling een dier aanschaffen en het maar dumpen als ze er klaar mee zijn :'( Kittens opvangen wordt hem niet voor mij hoor. Lief is allergisch, en bovendien zou ik er veel te veel moeite mee hebben om er weer afstand van te doen…
Roxanne
Mijn vriend vindt de opvang ook niet altijd leuk, met al die drukte en aandacht die uit gaat naar de kittens. Met een baby kan het waarschijnlijk ook niet, maar ik hoop het in de toekomst toch wel weer een keer op te pakken! 🙂
Suus
Wat een gave post en zo handig!