Titel: Of de oleander de winter overleeft
Auteur: Stefan Popa
Uitgever: Harper Collins
ISBN: 9789402757736
Genre: Roman
Aantal pagina’s: 400
Waardering: ★★★★✫
Via Facebook kreeg ik een recensie exemplaar van Of de oleander de winter overleeft. Het plot klonk veelbelovend en ik was dan ook benieuwd naar het leven van Pitu en het Aroemeense volk, een volk waar ik voor dit boek nog nooit van gehoord had.
Waar het boek over gaat
Pitu moet sterven. En dat terwijl hij nog zoveel heeft om voor te leven. Zijn dochter, Samarina. Zijn dorp, Crushuva, het hoogste en mooiste punt van Macedonië. En zijn volk, de Aroemenen, met hun eigen taal – Romaans met Griekse invloeden – dat nog springlevend is. Nog wel. Ze zijn door iedereen vergeten, hoewel zij de Balkan hebben gemaakt tot wat die is. Zij zíjn de Balkan. Pitu probeert om te gaan met de grillen van het heden en grijpt levenslustig terug op zijn verleden en dat van zijn volk. Want pas als de einddatum is vastgezet, kom je het leven echt tegen.
Of de oleander de winter overleeft is het onvergetelijke en ontroerende verhaal van een man die gaat sterven en een volk dat aan het vervagen is. Over identiteit – en over de vergankelijkheid daarvan.
Mijn mening over het boek
Het boek vertelt je de geschiedenis van twee mannen die met elkaar verbonden zijn, maar elkaar nooit gekend hebben, Enerzijds is er het verhaal van Pitu die in het heden worstelt met zijn ziekte, zijn naasten en hetgeen wat hij achter zal laten. Tegelijkertijd neemt Pitu je mee naar het verhaal van zijn vader die hij zelf nooit gekend heeft. Hij kent alleen de verhalen die zijn moeder hem verteld heeft.
Pitu’s leven neemt op de valreep nog een dramatische wending (de details zal ik niet verklappen) en dit zorgt ervoor dat hij toch terug wil naar Samarina, de plaats waar zijn vader geboren en getogen is, omdat hier ook zijn roots liggen. Zonder deze laatste reis is zijn leven niet af en dat voel je als lezer aan alles.
Ik heb voor mijn doen best lang gedaan over Of de oleander de winter overleeft. Dit heeft te maken met de manier waarop het verhaal geschreven is. De woorden zijn prachtig en zorgvuldig gekozen, het verhaal is mooi maar ook triest en al deze elementen zorgen ervoor dat het af en toe best zware kost is om te lezen. Hier moet je van houden en je moet er zin in hebben. Zelf vind ik het fijn om één of twee keer per jaar zo’n pareltje tot me te nemen.
Ben je nieuwsgierig geworden naar Of de oleander de winter overleeft? Het boek is onder andere verkrijgbaar via bol.com.
Geef een reactie