Don’t F**k With Cats (Hunting an internet killer) is de nieuwe Netflix documentaire die wereldwijd flink wat stof doet opwaaien. Het verhaal is heftig, de beelden zijn verschrikkelijk. Enerzijds denk je: ‘Waarom zou iemand dit willen maken, laat staan kijken?’ Aan de andere kant zijn true crime stories natuurlijk onwijs fascinerend. Deze documentaire is gesplitst in drie delen van ongeveer een uur. Je krijgt in die tijd veel informatie en horrorbeelden voor je kiezen. Dit is geen verhaal voor mensen met een zwakke maag, maar mocht je wel interesse hebben, zorg er dan voor dat je de hele serie in één keer kunt kijken, want ik garandeer je dat je echt niet kunt stoppen met kijken als je jezelf laat meeslepen in deze bizarre internetzoektocht.
Als je nog niet gehoord hebt van deze documentaire, dan zal ik je even kort vertellen waar het verhaal over gaat. Nou ja, verhaal. Het is helaas allemaal écht gebeurd en dat maakt het extra ziek. Het begint met een filmpje op YouTube met de titel ‘1 boy 2 kittens’. In dit filmpje zie je hoe een jongen met een hoodie op (onherkenbaar dus, als een pussy – pun intended) twee kittens eerst aanhaalt en daarna op gruwelijke wijze vermoordt. Als kattenliefhebber word je er gewoon compleet misselijk van. Ze laten nét niet zien wat er gebeurt, maar het is wel duidelijk en als je de afschuw ziet op het gezicht van de kijkers, dan snap je wel hoe heftig het moet zijn geweest. Een groep mensen op Facebook besluiten dat ze de maker van deze YouTube video willen vinden en… dat er gerechtigheid plaats zal vinden. In minder nette woorden uiteraard. Ze maken zich zorgen om het feit dat iemand die dit kan doen wel eens gek genoeg kan zijn om zich verder te ontwikkelen als seriemoordenaar. De zoektocht is niet gemakkelijk, maar er zijn telkens nieuwe aanwijzingen en ze zijn vastberaden de dader te vinden. Spoiler: Ja, het escaleert flink en ze vinden de maker van het eerste filmpje helaas niet voor er nog meer dieren en uiteindelijk ook één man om het leven komen… De Facebook groep zoekt flink door en ze halen verschillende aanwijzingen uit de video die iets kunnen zeggen over de locatie van de maker.
Copycat
Halverwege de zoektocht worden ze op het verkeerde been gezet door een internet trol die beweert dat hij de kittenvideo’s online heeft gezet. Het blijkt te gaan om een depressieve jonge man die zich online als copycat gedraagt. Hoewel de initiatiefnemers en de groep die meewerkt aan de documentaire snel door hebben dat het om een copycat gaat, wil de grote menigte graag gerechtigheid. Ze willen iemand aan de schandpaal nagelen. Helaas loopt dit niet goed af. Deze heksenjacht eist zijn tol en de jongen kan de stress niet meer aan. Is dat de schuld van de groep die op zoek is naar een moordenaar? Niemand kan het bewijzen, maar het zal zeker niet meegewerkt hebben. Hier dacht ik dus meteen, volg niet de menigte, maar de feiten. In deze wereld kan iedereen van alles uitzoeken online, maar dat betekent niet dat je eigen rechtertje kunt gaan spelen.
Catch me if you can
Het is erg duidelijk dat de maker van de YouTube video’s graag wil dat er naar hem gezocht wordt. Hij heeft er heel bewust voor gekozen om het online te zetten en gaat berekenend te werk. In al zijn video’s en online communicatie laat hij kleine aanwijzingen achter, zodat iemand die het zou willen, er wel achter kan komen wie hij is. Zodra de groep ontdekt wie de maker is van de kitten video’s, komen ze er al snel achter dat ‘Catch me if you can’ met Leonardo DiCaprio één van zijn favoriete films is. Later zijn er meer hints in de vorm van filmposters en filmmuziek. Desondanks is het niet gemakkelijk om te achterhalen waar Luka Magnotta (want zo heet hij) uithangt en hoe ze hem kunnen pakken. Er is tenslotte meer bewijs voor nodig. De Facebook groep zet dapper door, maar ze krijgen maar moeilijk voet aan de grond bij de Canadese politie. Ze zijn maar een stel ‘internet nerds’.
Er is een moordzaak voor nodig om de hele boel in een stroomversnelling te laten komen. De politie van Montreal staat voor een raadsel, maar deze keer laat Luka teveel bewijs achter. Helaas vinden ze hem zelf niet meteen. Langzaam ontrafelen de politie en de internet nerds samen dit mysterie. Dan blijft het de vraag, wat is de waarheid en waarom heeft Luka dit gedaan. Is hij wel toerekeningsvatbaar? Hier heeft een rechter inmiddels over geoordeeld, maar dat neemt niet weg dat je na het kijken van Don’t F**k With Cats zelf ook wel een mening vormt over deze sicko.
Koudbloedig of ziek?
Ik zat na het einde met zoveel vragen. Hoe beslis je dat je seriemoordenaar wil worden? Luka was al jaren bezig met zijn imago. Hij zocht eerder contact met de pers omdat gesuggereerd was dat hij een relatie zou hebben met de vrouw van een veroordeeld seriemoordenaar. The Sun laat hem op dat moment aan het woord om zijn imago te redden. Daarnaast deed Luka aangifte van mishandeling en hij vertelde dat iemand hem onder controle had, maar het lijkt erop dat deze persoon helemaal niet bestaat. Was hij vooraf bezig aan zijn alibi te werken of was hij gewoon zo psychotisch dat hij geen idee had waar hij mee bezig was. Op deze vraag krijg je niet echt antwoord in de documentaire. Wel is te zien dat hij in de verhoorkamer echt buiten zichzelf lijkt. Hier zie je een angstig persoon en niet een koudbloedige moordenaar. Is dat een rol, deed hij dit met opzet, of is hij het ‘slachtoffer’ van een heftige stoornis.
Dat brengt me dan bij de schuldvraag. Ik ben in dit geval blij dat ik geen rechter ben. Is hij handelingsbekwaam en heeft hij dit allemaal zo berekend, maar is hij toch gepakt, of speelt er meer. Als je de momenten ziet waarop zijn moeder gefilmd wordt, dan vraag ik me af in wat voor een droomwereld zij leeft. Volgens haar heeft haar zoon dit niet (alleen) gedaan, ondanks dat alles is vastgelegd op camera. Houdt ze hem een hand boven het hoofd, gelooft ze zijn leugens, of… om het nog wat scherper te stellen, is zij degene die dit monster heeft gecreëerd door hem als kind niet te geven wat hij zo hard nodig had. Heeft zij nooit willen zien dat haar zoon psychische problemen had? Of is hij wellicht mishandelt als kind? Het internet weet vast antwoord op deze vragen, maar ik heb hier nog geen research naar gedaan. Wat ik wel heb gezien, is dat Luka Magnotta echt ziek is in zijn hoofd, met welke reden ook. En de dingen die hij heeft gedaan, met of zonder hulp, zijn gewoon ECHT NIET goed te praten.
Kijken of overslaan?
Heb ik nu teveel weggegeven en hoef je niet meer te kijken? Ik zou zeggen van niet. Het is fascinerend om te zien hoe een groep mensen vastbesloten is om de maker van een ziek YouTube filmpje te vinden. Ze bijten zich erin vast, ze vinden allerlei aanwijzingen en ze vullen elkaar echt aan. Er zit zo’n groot, heftig, luguber verhaal achter. Dit had niemand kunnen verzinnen. Kun je tegen heftig beeldmateriaal en horror? Ben je dol op true crime stories? Dan denk ik dat je deze documentaire wel de moeite waard gaat vinden. Word je snel misselijk en kun je niet tegen heftige beelden, dan zou ik je toch adviseren om Don’t F**k With Cats over te slaan.
Jenn
Klinkt heftig. Ik hou best van lugubere verhalen en kan prima tegen heftige beelden en horror, maar zodra er dieren in het spel zijn trek ik het slecht eigenlijk.
Roxanne
Ja dat snap ik! Ik heb dat ook, maar deze gozer is zoooo sick… je kunt het gewoon niet verzinnen als schrijver. PFFFFFFF. En dan gaat hij dus ook nog over op een moord op een man…. het is echt niet te omschrijven!