Buskruit met muisjes

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 0

buskruit met muisjesTitel: Buskruit met muisjes
Auteur: Nina Veeneman-Dietz, Noor Schutte-Kerckhoff, Marieke Wigmans-Bremers
Uitgeverij: Gloriae
Pagina’s: 204
Waardering★★★★★

Tijdens mijn zwangerschap heb ik verschillende boeken gelezen over baby’s, zwanger zijn, bevallen en alles wat daarna komt. Overal kun je goede tips uit halen en uiteindelijk komt het natuurlijk allemaal aan op gezond verstand en je eigen moederinstinct, maar aan het ene boek heb je meer dan aan het andere. Welk boek dat is, dat is voor iedereen heel persoonlijk. Het beste boek wat ik tot nu toe heb gelezen is wat mij betreft Buskruit met muisjes.

Waar het boek over gaat

Met een lichaam vol hormonen, kraamtranen van geluk, enorme borsten en eventueel bevallingsleed, kun je best wat tips en trucs gebruiken. Je moeder is het in de meeste gevallen allemaal al lang vergeten en je zus of beste vriendin durft geen ongevraagd advies te geven en zegt pas achteraf dat dit-en-dat beter zus-en-zo had moeten aanpakken. En je partner? Ja, niet om het een of ander, maar die zit er toch niet op te wachten om een boek te lezen over bevallingen, baby’s en hormonen? Voor hem staat alleen het broodnodige in blauwe kaders, zodat hij niet helemaal onvoorbereid zal zijn.

Neem je tijd om het te lezen en als het zo ver is, pak je het er weer bij en haal je de voor jou relevante dingen eruit.

Wat ik van het boek vond

Dit boek was voor mij echt een verademing en ik vond het heerlijk om te lezen. Allereerst omdat de dames niet alleen duidelijk lijken te weten waar ze het over hebben (ze hebben samen tenslotte negen kinderen op de wereld gezet), maar ze vertellen het precies zoals het voor hen was. Niet belerend, niet alsof ze het beter weten, maar gewoon het verhaal zoals het is. Hier en daar geillustreerd met tekeningen en een flinke dosis humor. Dat betekent dat ook alle minder leuke onderwerpen niet vermeden worden. Die openheid daar kan ik wat mee. Zwanger zijn is namelijk niet alleen maar een grote, roze wolk. Je hebt ook last van kwaaltjes, bevallen doet pijn en sommige dingen zijn gewoon echt niet leuk. Dat mag ook wel een keer gezegd worden.

Hoewel ik niet het type ben wat braaf alle tips uit één bepaald boek op zal gaan volgen, zitten hier wel hoofdstukken in die ik nog eens zal raadplegen. Vooral de hoofdstukken over voedingsschema’s, (door)slapen en babykwaaltjes vond ik erg nuttig. Omdat het boek voorin een uitgebreide inhoudsophave heeft, kun je al deze onderwerpen ook weer gemakkelijk terug vinden.

Ook je partner heeft iets aan dit boek. Is hij geen lezer en wil hij toch de belangrijkste punten uit dit boek halen? Dat is geen probleem. Voor de man hebben de schrijfsters blauwe kaders toegevoegd aan het boek. Hij kan dus gewoon doorbladeren en alleen deze blauwe kaders lezen en dan komt hij al een heel eind. Nu ik het boek uit heb, zal ik het dus ook zeker even doorschuiven naar Huib. Al heb ik hem ook al menig stuk voorgelezen als ik met het boek op de bank zat.

Het boek is aangevuld met ervaringsverhalen van verschillende BN’ers. Zelf heb ik hier niet veel mee, maar het geeft wel weer een extra dimensie aan het boek. Ben je geïnteresseerd in de verhalen die zij te vertellen hebben, dan kun je ook die terug vinden in Buskruit met muisjes. Vind je het niet zo boeiend, dan is er ook geen man overboord en dan sla je ze (net als ik) gewoon over.

Buskruit met muisjes is onder andere verkrijgbaar via bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.