Hoe houd je je binnenkat tevreden

geplaatst in: Huisdieren | 4

kat op het balkonWij hebben twee poezen en we wonen in een flat. Deze dames van veertien en zes jaar oud vinden dat niet zo heel erg, ze zijn het namelijk gewend. Toch krijg ik soms wel de vraag of mijn katten dan nooit buiten komen en of ik dat niet zielig vind. Nu zijn de meningen over het naar buiten laten van katten sowieso verdeeld. Doe je de kat er een plezier mee? Om nog maar niet te spreken van de buren en hun tuin? Ik zou mijn katten zelf wel naar buiten laten als het kon, maar voor nu moeten ze het toch echt doen met af en toe genieten van het zonnetje op het balkon. Mijn katten vinden dat prima, maar niet elke kat neemt daar genoegen mee. Toch blijven het katten. Hoe kun je je binnenkat tevreden houden als hij of zij niet naar buiten kan?

Katten hebben niet veel nodig om happy te zijn, maar ze hebben wel wat dingen nodig. Uiteraard willen ze graag eten en een schone kattenbak, maar die dingen zijn logisch. Een plekje om lekker te slapen is natuurlijk ook belangrijk. Voordat je nu direct naar de winkel rent om een heleboel schattige mandjes aan te schaffen, doe dat maar niet. Een kat slaapt waar hij wil slapen. Dat ene streepje zon op de vensterbank, jouw bed, het kussen op de bank of wie weet kunnen ze nog wel iets gekkers verzinnen. Als het zacht en/of warm is, dan is het voor de kat al snel goed.

Samen spelen

Kat op een paars kussenWat je verder nodig hebt, hangt wel een beetje af van het karakter van je kat. De ene kat vindt het heerlijk om lekker te knuffelen of geaaid te worden en slaapt verder graag. Andere katten willen graag een actiever leven leiden. Onze Flaco had absoluut een actief en avontuurlijk karakter. Hij wilde graag vermaakt worden. Dat betekent dat er gespeeld wordt. Ook hier kun je natuurlijk helemaal los gaan door allerlei speelgoed aan te schaffen voor je kat, maar dat is niet altijd nodig. Een propje papier is soms leuker dan een balletje. Een speeltje waar je samen mee kunt spelen (zoals een beestje aan een hengel) vinden ze vaak leuker dan een muis. Jij zou misschien graag willen dat de kat zichzelf vermaakt en vaak kan dat ook wel, maar er zijn katten die enorm genieten van het samen spelen en die hebben die aandacht van jou nodig. Probeer het maar eens uit. Naast het speeltje aan de hengel vond onze kater Flaco het ook fantastisch om dingen te apporteren. Het was geen hond, maar een muisje of balletje terug brengen vond hij geweldig.

Jackson Galaxy (de meneer van Cat Daddy en My Cat From Hell) zegt in zijn programma vaak dat katten het fijn vinden om een vast ritme te hebben. Als je eerst met ze speelt en ze daarna eten geeft, dan zullen ze zich daarna zeer waarschijnlijk gaan wassen. Na het wassen valt de kat dan moe en tevreden in slaapt. Ik heb dit met Flaco vaak getest en dat was ook zo.

Verveling

Kat slaapt op bedToch zijn er ook binnenkatten die wel vreemd gedrag gaan vertonen. Ze gaan misschien in huis plassen, ze slopen dingen en zetten echt overal hun nagels in. Een kat die er niet tegen kan om veel alleen te zijn of die niet genoeg uitgedaagd wordt, gaat zich vervelen. Zo’n kat krijgt last van gedragsproblemen. Deze kun je vaak zelf weer oplossen, zonder dat je hier meteen hulp van een gedragsdeskundige voor nodig hebt. (Let wel: Er zijn situaties waarin de kat wel medische hulp nodig heeft, dus als je twijfelt raad ik je aan om altijd de hulp van je dierenarts in te schakelen!)

Denk je dat jouw kat zich verveelt, dan zijn er verschillende dingen die je kunt proberen. Kijk eens rond in je huis naar wat de kat graag doet. Krabt hij overal aan? Kijk dan eens of je hem iets kunt geven om aan te krabben. Heeft de kat een krabpaal en staat deze wel op de goede plek? Of heb je een kat die graag op hoge plekjes zit, maar is er niet veel waar hij goed op kan klimmen? Ook kijken katten graag naar buiten, want daar beweegt van alles. Er vliegen vogels voorbij, misschien lopen er honden langs of mensen. Naar buiten kijken kan ontzettend leuk zijn voor de kat. Ook speeltjes met cat nip erin zijn vaak wel een hit. Dat ruikt erg lekker voor de kat en dan toont hij er eerder interesse in.

Eigen karakter

Voor katten geldt vooral dat elk beest een eigen karakter heeft. Het zijn net mensen. Ze zijn eigenwijs en hebben een eigen wil. Kijk dus voor je meteen naar de dierenwinkel rent om van alles aan te schaffen eerst eens naar wat jouw binnenkat nodig heeft. Is dat meer uitdaging, meer mogelijkheden om te klimmen ofĀ kan hij zijn energie niet goed kwijt? Er is in principe overal een oplossing voor te bedenken. En kom je er niet uit, dan kan je dierenarts altijd met je mee denken of je verwijzen naar een goede kattengedragsdeskundige.

4 reacties

 1. Sanne

  Ik heb hier vier katten lopen en daarvan komt alleen de oudste buiten.
  De andere drie af en toe aan een tuigje, maar die willen meestal snel weer naar binnen, dus geen straatkatten hier. Naar buiten is iets wat ik liever niet graag doe. De buren hoeven geen last te hebben van mijn katten, maar de gevaren buiten zijn in mijn ogen ook veel te groot. Ik ben drie katten kwijt geraakt en vond dat wel genoeg. Geen kat die er nog buiten komt bij mij.
  En ze zijn zeer tevreden met hun leventje binnenshuis.

  • Roxanne

   Kan ik me goed voorstellen ja! Er zijn mensen die niet van katten houden, maar leg die kat maar eens uit waar hij wel of niet mag komen. En de gevaren inderdaad zeker in de stad!!

   Ik vind een soort van buitenverblijf wel gaaf wat mensen soms hebben. Dat ze zelf naar buiten en binnen kunnen maar daar dan weer niet uit kunnen.

 2. Sheila

  Ik heb ook twee binnenkatten. Ik vond het in ieder geval belangrijk om meteen 2 katten te nemen Kunnen ze ook elkaar gezelschap houden.

  Ik zie ze liever buiten, want dat is leuker voor ze. Maar onze tuin is aan het einde van een gangetje. Als ze dan eruit gaan, zie ik ze al in alle andere tuinen graven/komen. Ik heb er zelf een hekel aan dat katten in mijn tuin graven. Dat vind ik dus ook onbeschoft naar anderen toe. Dus, zo vallen ze niemand lastig.

 3. Ineke

  Wat een leuk artikel! Hier ook twee binnenhuiskatten ook kijk ik vaak naar My Cat from Hell šŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.